Hasta Destek Yastıkları

Yatan hastaya bakmak oldukça zor ve meşakkatli bir süreci beraberinde getirir. Bu nedenle hastaya bakım işlemini kolaylaştırıcı ve aynı zamanda hastayı rahatlatıcı ekipman ve eşyalara ihtiyaç duyulur. Hasta destek yastığı nedir? sorusu bu noktada devreye girebilir. Hasta destek yastığı hastanın vücudunun farklı bölgelerini rahatlatmak için kullanılan yastıklardır. Bu yastığı kullanmak hasta olan kişinin ağrıyan veya acıyan yerini havada bırakmaya ve nefes almasını sağlamaya yarayacaktır. Hasta sürekli aynı pozisyonda yatıyor ve bu nedenle zorlanıyorsa yastıkla destek yapılarak farklı bir şekilde de yatabilecektir.

decubitex medikal yastık kılıfı

Bu yastıklar hastayı rahatlatıcı yumuşaklığa sahiptir. Hasta vücudunun her yerinde kullanıma uygun olan bu yastıklar, uzun süreli kullanılabilen eşyalardır. Aynı zamanda temizlenmesi de çok kolaydır. Hastanın vücuduna özel olarak şekil alan yastıklar hastanın vücudunu da nefes aldıran ve hava aldıran bir kullanıma sahiptir.

Hasta yastıkları genç, yaşlı tüm hastalar için kullanılabilen özel yastıklardır. Bu yastıklar sayesinde hastanın vücudu ağrı veya acı hissetmeyecektir. Aynı zamanda ağrıyan ve acıyan yerin açıkta bırakılmasını sağlar. Hasta sağ tarafında yatmak istiyorsa sol tarafı bu yastık ile desteklenecek ve böylelikle hastanın sırtı ya da sol tarafı açıkta kalmamış olacaktır. Hasta yataklarını ev ortamında da oldukça rahat bir şekilde kullanmak mümkün olacaktır.

Hasta Destek Yastığı Nedir?

​​Hasta bakımı sırasında hasta destek yastığına büyük ihtiyaç duyulur. Hastalar sürekli aynı tarafa yatmaktan dolayı rahatsızlık duyacak, yatmış oldukları bölgede kızarıklık ve acıma gibi yatak yaraları ortaya çıkacaktır. Bu durumu engellemenin en kaliteli ve medikal yolu hasta destek yastığı kullanmaktır.

Hasta destek yastıkları;

  • Hastanın canını yakmayacak,
  • Hastayı terletmeyecek,
  • Hasta için gerekli olan yumuşaklığa sahip olacak şekilde tasarlanmıştır.

Böylelikle hasta olan kişi farklı bir tarafa doğru yatarak rahat edebilecektir. Aynı zamanda hastanın cildinin nefes alması için yatan hasta yastığı kullanımı gerekli bir kullanımdır. Yatakta yatan bir hastayı rahat ettirmek oldukça zordur. Bu bakımdan bu hastalara yönelik olarak farklı medikal araçlar geliştiriliyor.

Hasta bu araçlar ile refakatçinin yardımıyla daha rahat hareket edebileceği gibi aynı zamanda ekstra bir hastalığı da gelişmiyor. Yatalak olan bir hastanın ya da kırık gibi hastalıklar sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlığın kısa süre içerisinde geçmesi için hasta yatak yastıklarına ihtiyaç duyuluyor. Hasta yastıkları ile vücudun farklı bölgeleri havaya kaldırarak belirli süre bu şekilde ve farklı yatış pozisyonunda durmaları sağlanıyor.

decubitex bası yaralarını önleyen çarşaf ve yastık kılıfı

Hastaya herhangi bir zararı olmayan hasta yastıkları vücudu da hastane enfeksiyonu veya yatak yarası gibi sorunlardan korumuş oluyor. Hastanede yatan hastaların mutlaka hasta yastığı kullanmaları gerekiyor. Bu yastığı kullanmayan hastalar yatak yarasına çok daha kolay bir şekilde yakalanabiliyor. Aynı zamanda yatak yarası gelişen bir hastada yine hasta yastığı kullanımı şart oluyor.

Hastanın yatak yarası oluşan bölgesini havaya kaldırmayı sağlayan bu yastıklar farklı şekilde oluşları ile da hastaya çok büyük bir sağlık konforu sağlıyor. Fiyat bakımından da gayet makul olan hasta yastıkları, ev ortamına da taşınmaya uygun oluyor. Hafif olan bu yastıklar hastanın vücuduna uygun olarak şekil alıyor ve hasta bunlara dayanarak çok rahatlıyor.

Yatan Hasta Yastığı

Her yaş grubu hastanın, yatan hasta yatağına ihtiyacı olabiliyor. Yatan hasta yastıkları hastaların konforunu ve rahatlığını sağlamak amacıyla kullanılıyor.

Farklı ebatlarda tasarlanan bu yastıklar;

  • Hamilelik dönemlerinde bacak aralarına koymak için,
  • Uzun kaybı gibi durumlarda hastanın bu bölgeyi desteklemesi için,
  • Yaşlı hastalarda sırt bölgesini ve bacak bölgesini rahatlatması için oldukça gerekli olan medikal ekipmanları oluşturuyor.

Hasta yastığı kullanımı hastaların diledikleri bölgelerini rahatlatmalarını sağlıyor. Aynı zamanda refakatçileri eşliğinde hastanede yatarak tedavi gören hastaların da bu yastıkları kullanmalı onları büyük ölçüde rahatlatıyor. Sürekli aynı şekilde ve pozisyonda yatmak zorunda olan hastalar için hasta yatak yastıkları büyük bir konfor sağlıyor. Yumuşaklığı son derece orijinal olan bu yastıkların hastaya hiçbir şekilde zararı olmadığı gibi hastaların rahatlaması açısından tercih ediliyor. Hasta bu yastıklarla vücudundaki tüm bölgelerin rahat etmesini sağlayabiliyor.

Yatak Yarası (Dekübit) Yastığı

Hastaların hastanede yatmaları sırasında sürekli yatmak zorunda oldukları için en çok yaşadıkları problemi yatak yaraları oluşturuyor. Yatak yaraları hastaya ciddi anlamda bir acı ve ağrı yaşatır. Yatak yarası (dekübit) yastığı yatak yarası problemi ile başa çıkmak zorunda olan hastalara uygun olan bir yastıktır. Bu yastıklar sayesinde hastanın yara yeri olan bölgesi açıkta bırakılacak ve diğer tarafları yastık ile desteklenecektir.

Bu yaralara uygun olan yatak yarası yastıkları farklı ebatlarda ve şekillerde tasarlanabiliyor. Kişiler bu yastıkları kullandıklarında hem tedavileri daha kolay yapılıyor, hem de yara olan kısım yatakla temas etmemiş oluyor. Yatak yarası yastıkları çok daha farklı ve değişik ebatlı olarak tasarlanıyor. Orta kısmı açıkta bırakan yatak yarası yastıkları bulunduğu gibi, kenar kısımları açıkta bırakan ve diğer taraftan desteklenen yastıklarda bulunuyor.

Böylelikle hastanın yatak yarası oluşan bölgesine çarşaf veya yastık temas etmemiş oluyor. Her temas sırasında hastanın çok büyük acı çekileceği düşünülerek tasarlanmış olan bu yastıklar, hastanın yarasının kısa bir süre içerisinde iyileşmesini de sağlıyor. Dekübit yastığı hastayı rahatlatan bir yastık olurken, hastanın sırtında, kalçasında veya bacak kısımlarında oluşan açık veya kapalı yaraların alt kısımlarında kullanılıyor. Bu yastık hastanın yatma pozisyonunda yara olan kısmının havada ve açıkta kalmasını sağlıyor.

Medikal Yastık

Boyun, baş, omurilik gibi sorunları bulunduğu için hastanede veya evde tedavi gören hastaların medikal yastık kullanmaları konforlu ve rahat bir hastalık süreci geçirilmesini sağlar. Aynı zamanda sürekli yatmak ve yatalak olarak hayatını devam ettirmek zorunda olan hastaların da hasta yastığı veya medikal yastık kullanmaları doğru olacaktır. Yatmaktan dolayı daha fazla ağrı hissetmelerini engelleyen medikal yastıklar hastaların her bölgesi için kullanılabiliyor.

Medikal yastıklar;

  • Bel bölgesine,
  • Boyun bölgesine,
  • Baş altına,
  • Kolların altlarına,
  • Bacakların altlarına,
  • Sırtı desteklemek için,
  • Ayakların havada kalmasını sağlamak amacıyla rahatlıkla kullanılabiliyor.

İçeriğinde kullanılan özel materyaller bu yastıkların hastanın vücuduna özel olarak şekilleniyor ve hastayı son derece rahat ettiriyor. Her yaştan hasta bu yastıkları rahatça ve en konforlu şekilde kullanabiliyor. Medikal yastıkların temizlenmesinin de kolay olması, hem kullanım hem de sterilite bakımından pozitif bir seçimi ortaya çıkarıyor. Farklı şekillerde tasarlanan medikal yastıklar hastalara gerçek anlamda bir konfor ekliyor.

Medikal yastık kullanılması;

  • Bel ağrılarını,
  • Boyun ağrılarını,
  • Sırt ağrılarını,
  • Vücut yorgunluğunu,
  • Baş ağrısı ve dönmelerini engelleyici özellik taşıyor.

Diğer yastık kullanımı ile yorgun bir şekilde yataktan uyanan bir kişi medikal yastık kullandığında çok daha zinde ve enerjik olarak uyanıyor. Boyun bölgesindeki ağrıları yok eden medikal yastıklar uygun fiyatlı olmaları ile de tercih ediliyor. Hasta olan kişiler medikal yastık kullanarak daha zinde ve canlı bir yapıya sahip olabiliyor. Baş ağrısına, boyun ağrısına, omuz ağrısına karşı son derece etkili olan medikal yastıklar iç kısımlarındaki materyallerin kalitesi ve özellikleri sayesinde toz yapmayan bir içeriği de taşıyor.

Diğer Makaleler