Yatak Yarası Ülseri

Hareketsiz bir yaşam her insana zarar veren sonuçlar içerir. Bu sonuçlardan bir tanesi de yatak yarası ülseri olacaktır. Yatak yarası ülseri tüm insanlarda ortaya çıkacak bir durum olmasına rağmen daha çok yaşlılarda ortaya çıkıyor. Ancak tedavisi bulunan bir cilt rahatsızlığıdır. Bu rahatsızlık ciltte ortaya çıkan lezyonları ifade ederken, daha çok yatmak zorunda olan kişilerde meydana gelir. Kronik bir hastalık değildir. Yatak yarası ülserinin farklı aşamaları vardır ve bu hastalığı yok etmek için yaraların hangi aşamada olduğunun tespit edilmesi gerekir. Yatak yarası ülseri;

  • Dekübit ülseri,
  • Basınç ülseri,
  • Basınç yarası ülseri olarak da bilinir.

Bu ülserde hastanın cildinde açık bir yara olmasını veya kızarıklık olmasını ifade eder. Yatak yarası ülserleri genellikle cildin kemik bölgelerini kaplayan deride görülür. Bunun yanı sıra;

  • Sırt,
  • Kalça,
  • Ayak bilekleri,
  • Popo

​​gibi alanlarda oldukça yaygındır. Yatak yarası ülserinin sebeplerine bağlı olarak iyileşme süreci değişim gösterebilir.

Yatak Yarası Ülseri Nedir?

Yatak yaraları çoğu kişinin sıkıntı yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Özellikle sürekli olarak yatakta tedavi almak ve hastanede yatmak zorunda olan kişiler yatak yaralarından dolayı zorlu anlar yaşarlar.

Decubitex hasta çarşafı ve yastık kılıfıAncak bu hastalık çözümü bulunan bir hastalıktır. Bu alanda farklı tedavi planları uygulanır. Yatak yaraları genellikle cilt üzerinde bir belirti gösterir. Ancak bazı durumlarda cilt üzerinde belirti göstermeyen yatak yaraları da bulunur. Bu yaralarda iç kısımda su toplama ve acıma hissi hastaya rahatsızlık verir. Derin ülser haline gelen ve kronikleşen yatak yaralarının tedavisi biraz daha zor olabilir.

Yatak yarası ülseri tedavisi ve tedavi sürecinde hastanın rahatlığı, konforu ve temizliğine dikkat edilmelidir. Yatak yarası ve basısı olarak adlandırılan bu rahatsızlık hastaya çok acı ve yanma hissi yaratır. Bu rahatsızlık yanık kremi sürme veya yoğurt sürme gibi bilinçsizce bir uygulama ile giderilecek bir rahatsızlık değildir. Doktorlar bu rahatsızlık için antibiyotik tarzı tedaviler uygulayabilecektir. Bu nedenle bu konuda mutlaka tıbben yeterli olan bir sağlıkçıdan destek alınmalıdır.

  • Yaşlı konumuna giren,
  • Daha az hareket eden, hareketliliği tam anlamıyla azalmış,
  • Yatakta veya tekerlekli sandalyede hayatını geçiren,
  • Başkasının yardımı olmadan vücut parçalarını veya uzuvlarını hareket ettiremeyen,
  • Cildinde belirgin seviyede hassasiyet olan ve kırılgan bir cilde sahip olan kişilerde yatak yarası ülseri daha çok görülür. ​​

Yatak Yarası Ülseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yatak yarası ülseri yaşayanların bu anlamda mutlaka tedaviye ihtiyaçları vardır. Bu sorunu yaşayan kişiler sürekli aynı pozisyonda yattıklarında bu acılar katlanılmaz seviyede olacaktır. Bu nedenle zaman zaman pozisyon değiştirmek şarttır. Ancak başkalarının yardımı ile hareket edebilen kişilerin bu pozisyonlarını almaları oldukça zor olacaktır. Bu sebeple hasta bakımını üstlenen kişilere de büyük görevler düşer. Yatak yaraları ilk olarak kızarıklık şeklindedir ve ilk etapta açık yaralar olmasa dahi bu yaralar hastaya büyük bir acı verir. Yatak yarası görüntüyle belirti veren bir rahatsızlıktır. Her aşamasında görüntü şekli değişir. Görüntüler;

  • Ciltte renk değişikliği,
  • Yatak yarası oluşan bölgede ağrı ve acı,
  • Enfeksiyon ve iltihap,
  • Cildin üst derisinde açılma ve soyulma,
  • Yatak yarası oluşan bölgenin sağlıklı ciltten daha yumuşak veya daha sert olması gibi durumlar ortaya çıkar.

decubitex bası yaralarını önleyen çarşaf ve yastık kılıfıYatak yarası ülserinde tedavi şekli ülserin evre ve durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedavi şekline doktorlar bulguları inceleyerek karar verecektir. Bu tedavide;

  • İlaçlar,
  • Günlük olarak pansuman önerileri,
  • Yara bakımı,
  • Kremler,
  • Hastada yatış pozisyonu değişimi, farklı yatış pozisyonu verme, özel yastık kullanma,
  • Beslenme seçimlerinde yaraya göre seçimler yapma,
  • Protein açısından zengin olan bir diyet menüsü,
  • Cerrahi işlemler uygulanacaktır. En çok kullanılan yatak yarası tedavi önerisi ve şekli ise Antibakteriyel ilaçlardır.

Antibakteriyel ilaçlar enfeksiyon oluşumu ortaya çıkmış olan yatak yarası ülserini tedavi edecek ilaçlardır. Bu ilaçlar aynı zamanda hastadaki acı hissini de ortadan kaldıracaktır. Bazı yatak yarası ülserlerinde yalnızca ilaçlar değil yatış pozisyonu değişikliği ve diğer tedavi şekillerini de birlikte uygulamak gerekir.

Yatak yarası ülseri için tıp dilinde dekübit adı verilir. Bu hastalıkta cilt yüzeyinde veya altında Debridman adı verilen ölü doku veya enfekte olmuş dokular yer alır. Bu dokuları temizlemek de gerekebilir. Bütün bunlar doktorun orderinde bulunur. Doktor hem ilaç tedavisini hemde temizleme işlemini önerilebilir. Yatak yarası ülseri oluşan Dekübit bölgesini temiz tutmak tedavinin kısa sürede olumlu sonuç vermesi açısından büyük önem taşır. Bu bölgeyi kuru ve tahriş edici maddeler de uzak tutmak gerekecektir.

Yatak yarası üzeri için steril bir alan şarttır. Bu bakımdan yatak çarşaflarının da düzenli olarak değiştirilmesi gerekir. Yatak yarası oluşan bölgedeki sürtünmeyi azaltmakta tedavi sürecinde olumlu gelişmelerin olmasını sağlayacaktır. Özellikle hastanede yatarken meydana çıkan bu rahatsızlık için düzenli aralıklarla pansuman gerekir. Bu alanı nemlendirmek yapılan yanlışlardan biridir. Yaranın bir an önce kuruması hastanın acılarının ve basınç hissinin azalmasını sağlar. Kurutucu kremler bu alanda çok işe yarayacaktır.decubitex bası yaralarını önleyen destek ürün seti

Yatak Yarası Ülseri İyileşir Mi?

Yatak yarası ülseri kendi kendine iyileşen bir hastalık veya rahatsızlık değildir. Bu bakımdan yatak yarası ülserinin fark edildiği anda tedavisine başlanması gerekir. Evresi ne kadar düşük olursa yatak yarası ülserini de tedavi etmek o kadar kolay olacaktır. Bu duruma dermatologlar hızlı bir şekilde müdahale eder. Yatak yarası basısı ve ülseri ağrıları hastayı son derece rahatsız eden durumları ortaya çıkarır.

Bu bakımdan tedavisine hemen başlanmalıdır. İyileşme süreciniz yatak yarasının evresine bağlıdır. Yatak yarası ülseri tanısı ne kadar erken konulursa tedavisi de o kadar erken başlayacak ve tedavisi de o kadar hızlı ve kısa süreli olacaktır. Tedavi sonrasında hızlı bir iyileşme süreci oluşması için yatış şekli de değiştirilebilir. Bu süreçte beslenme şeklinizi değiştirmenin gerekli olduğu doktor tarafından önerebilir.

İleri evre haline gelmiş yatak yaralarının ise tedavisi daha uzun süreli olacaktır. Yatak yarası ülseri (dekübit) oluşumuna engel olmak için hastanın steril olması, beden temizliğine dikkat edilmesi ve yatış şeklinin değiştirilmesi etkili olur. Sürekli olarak aynı pozisyonda yatan bir hastanın kalça, ayak bileği, sırt ve farklı bölgelerinde yatak yarası ülseri oluşması riski fazladır. Bu bakımdan bu duruma önceden önlemler almak doğru tercihleri ortaya çıkarır. Yatak yarası ülseri oluşumunu önlemek için hastanın yatış pozisyonu aralıklı olarak değiştirilmelidir.

Hastanın sırt bölgesini açıkta bırakacak şekilde yastıklarla desteklenmesi gibi önlemler alınmalıdır. Aynı zamanda hastanın yatış pozisyonuna göre terlemesinin engellenmesi de gerekir. Terlememesi için pamuklu yatak çarşafları tercih edilmelidir. Yatalak olan hastaların iç çamaşırları düzenli olarak değiştirilmeli ve temiz olmalıdır. Yatak yarası ülserinin asıl sebebi pisliktir. Temizliği yapılmayan ve yatağa mahkum olan kişilerde yatak yarası ülseri daha çok görülür.

Bu durum zaten yeterince acı çeken hastanın daha fazla acı hissetmesine sebep olur. Yatak yarası ülseri eğer ilerlemiş durumdaysa iyileştirmek için pansuman tedavisi yeterli olmayabilir. Yatak yarası ülseri tedavisinde cerrahi bir girişime gerek duyulmaması için hastanın temizliğine çok dikkat edilmesi bu hastalığı önleme adına da önem taşıyor. Yatak yarası ülseri tedavi edilmediğinde büyük sıkıntılar çıkarabiliyor.

Diğer Makaleler