Vitiligo Eldivenleri
Günümüzde yüz kişiden bir ya da ikisinde görülen vitiligo hastalığı bir çeşit deri hastalığıdır. Deri altındaki renk pigmentlerinin ölmesiyle ya da çalışmamasıyla oluşan bu hastalık ciltte beyaz lekeler halinde ortaya çıkar ve kişileri rahatsız etmektedir. Tabi ki hastalığın evresine göre, tedavi yöntemleri de mümkün olabilir. Ama uzun uğraşlar ve sabır isteyen bu hastalık döneminde kişilerin dikkat etmesi gereken birçok unsur bulunmaktadır.
Vitiligo aynı zamanda kişileri psikolojik olarak da yıpratmaktadır. Vitiligo hastalığına sahip olan kişiler yaz aylarını çok zor geçirir ve yazı pek sevdikleri de söylenemez. Bu yazımızda sizlere vitiligo hastalığı nedir, sebepleri nelerdir ve ne şekilde tedavi edilir bundan bahsedeceğiz.
Vitiligo Hastalığı Nedir?
Vitiligo ciltte beyaz lekelerin ortaya çıkmasına sebep olan bir tür deri hastalığıdır. Vitiligo her yaşta, her bireyde ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bu hastalığın oluşum nedeni tam olarak bilinmemektedir, fakat oluşumunda etkili olan nedenler şu şekilde sıralanabilir;
- Kişilerde görülen kansızlık
- Şeker hastalığı
- Ciltte oluşan sedef hastalığı
- Guatr hastalıkları
- Ateşli hastalıklar ve ağır travmalar
- Güneş Yanıkları
Vitiligonun en belirgin özelliği, deride herhangi bir noktanın çok ani bir şekilde beyazlaması olarak bilinmektedir. Bu hastalıkta ciltte oluşacak renk kayıplarının hangi bölgelerde ve hangi oranlarda olacağı net olarak bilinmemektedir. Bu lekeler bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir.
Bu lekeler bazen saç diplerinde ve ağız iç kısmında da görülebilmektedir. Vücudumuzda saça ve cilde renk verme işlemini melanin denen hücreler gerçekleştirmektedir. Melanin üreten hücreler işlevini durdurduğunda ya da bu hücreler tamamen öldüğünde vitiligo hastalığı ortaya çıkar. Vitiligo her cilt tipini ve rengini yüksek derecede etkilemiş olsa da, koyu renkli ciltlere sahip kişilerde çok daha belirgin bir şekilde görülür
Vitiligo bulaşıcı bir hastalık olmamasıyla beraber, yaşamı tehdit edici herhangi bir unsuru da bulunmamaktadır. Ama görüntüsü itibari ile, hastalığı yaşayan kişiler üzerinde psikolojik anlamda olumsuz etkileri söz konusu olabilir. Kişiler aşırı stresli olurlar ve kendilerini iyi hissetmezler. Diğer insanlar tarafından, hastalıklarından ötürü dikkat çektiklerini düşünerek kendilerini bu durumu stres yaparlar. Psikolojik sıkıntıların yanı sıra sosyal sıkıntılar da yaşayabilen kişilerin, psikolojik ve sosyal destek almaları önerilmektedir.
Vitiligonun diğer komplikasyonları arasında, lekelerin olmuş olduğu bölgelerde güneş yanıklarının oluşması ve cilt kanseri riskinin artması da görülmektedir. Vitiligo hastalığı olan kişilerde göz problemleri ve işitme kayıplarının olması da yüksek bir ihtimaldir. Bünyeden bünyeye değişiklik gösteren bu komplikasyonlar için, uzman bir hekim tarafından destek almakta fayda var. Vitiligo tedavisi gören hastalarda, cilt tekrardan kendini yenileyerek renk kazanabilir. Fakat bunun için tedavi gören kişilerin, tedavi şart ve kurallarına düzenli bir şekilde uyum sağlaması gerekir. Bununla birlikte zamana ve sabırlı olmaya ihtiyaç vardır.
Vitiligo Neden Olur?
Cilde ve saçlara renk pigmentlerinin dağılmasını sağlayan melanin hücresinin, pigment üretimini durdurması ya da bu hücrenin tamamen ölmesi sonucuyla vitiligo hastalığı oluşmaktadır. Melaninin neden durduğu ya da tamamen ölmesinin sebebi, tam olarak bilinmemektedir. Fakat bağışıklık sisteminin bu hücreyi tehlike olarak görmesi ve vücuttan dışlaması sonucu meydana geldiği söylenmektedir.
Vitiligo genetik bir rahatsızlık da olabilir fakat bu herkes için geçerli olan bir tez değildir. Vitiligo hastalığı ortaya çıktığı zaman, tüm dermatit rahatsızlıklar ile varsa kişilerdeki sedef hastalıklarının öncelikli olarak ortadan kaldırılması hedeflenir. Vitiligo şüphesi ile destek almak isteyen kişilere, ultraviyole ışıklarına sahip olan bir cihaz ile deri üzerinden inceleme yapılmaktadır.
Bu cihazın vermiş olduğu sinyaller doğrultusunda, hastalığa tam teşhis konulmuş olacaktır. Bu hastalığın oluşmasına etki eden başka herhangi bir rahatsızlık varsa, bu rahatsızlıkların incelenebilmesi için, kişilere patolojik ve biyopsi testleri yapılabilmektedir.
Şeker hastalığının da sebep olabileceği bu hastalık için ayrıca, uzman hekim tarafından kan tahlili de istenebilir. Tüm bu tetkikler sonucunda hastalık teşhisi konulan kişiler, hayatlarının geri kalan süreçlerinde doktorları tarafından verilecek önergeler doğrultusunda çok dikkatli bir şekilde davranmalı ve tedavi için gerekli olan özveriyi göstermelidir.
Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bu hastalığın tedavisi için yapılması gereken ilk şey, cilt tonunun eski haline gelmesini sağlamaktır. Öncelikli olarak bu hastalığın oluşmasına neden olan faktörlerin belirlenmesi ve biran önce ortadan kaldırılması için gerekli olan tüm işlemlerin yapılması sağlanmalıdır. Eğer vitiligo hastalığı bağışıklık sistemi rahatsızlığı ile ortaya çıkıyorsa, öncelikli olarak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi gerekir.
Hastalığın ortaya çıkma sebebi her ne olursa olsun, hekim tarafından uygun görülmesi durumunda ışık tedavisi işlemlerine başlanabilmektedir. Işık tedavisi cilde kendi rengini kazandırarak, hastalığı ortadan kaldırmayı hedefler. Aynı zamanda vitiligo tedavisi gören kişilere bol miktarda antioksidan takviyeleri yapılmalıdır. Bu takviyeler çok fazla stresli olan ve kendini kötü hisseden hastalar için yarar sağlamaktadır.
Bunun yanı sıra vitiligo tedavisi gören kişiler, tedavi sırasında bir takım kremlerden faydalanabilir. Özellikle kortizon içerikli kremler, hastalığın sebep olduğu lekelerin oluşumun önlenmesine katkı sağlar. Fakat bu kremler uzun süreli kullanım yüzünden deride bozulmalara ve farklılaşmalara sebebiyet vereceğinden ötürü, mutlaka uzman hekim kontrolünde kullanılması gerekmektedir.
Büyük beyaz lekelerin vücuda yayılmasının hızlandığı durumlarda başvurulacak olan diğer bir tedavi yöntemi de pigmentasyondur. Bu tedavi yöntemi ile derideki tüm pigmentler yok edilerek, vücudun her yerinin beyaz renkte eşitlenmesi sağlanır. Kimyasal kullanılarak yapılan bu tedavi yönteminde pigment kayıpları kalıcıdır ve tedavi süresi yaklaşık olarak 1 yıldır. Bu tedavi yönteminde deri tabakası, olması gerekenden çok daha fazla incelecek ve deri yüzeyi güneşte çok daha fazla yanacaktır.
Bundan dolayı vitiligo tedavisi gören kişiler yaz aylarını sevmemektedir. Çünkü cildi yakan güneş; güneş yanıklarına ve deri de iltihaplanmalara sebep verir. Buda hasta olan kişiler için can yakıcı ve zor bir süreçtir. Vitiligo tedavisi gören kişilerin güneş ışınlarının dünyaya dik gelmiş olduğu saat dilimlerinde ve zaman aralıklarında dışarıya çıkmaması tavsiye edilir. Çok acil durumlarda ise, yüksek faktörlü güneş kremleri kullanarak çıkmaları önerilmektedir.
Vitiligo hastalığı kişilerin dış görünüşünü de istenmeyen şekilde etkilediği için, kişilerde öz güven kaybına, depresyona, kendini değersiz hissetmeye ve buna benzer başka psikolojik rahatsızlıklara sebep olmaktadır. Bundan dolayı hasta olan kişilerin, bu süreçte uzman psikologlar tarafından destek alması gerekmektedir.
Tüm bunların yanı sıra vitiligo tedavisinde uzman hekim kontrolünde, doğal ve bitkisel ürünler de kullanılabilmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalarda bazı bitkilerin vitiligo hastalarında cilt renginin yeniden kazanımına olanak sağladığı gözlemlenmiştir.
Vitiligo Eldiveni Nedir?
Vitiligo hastalığının en çok görüldüğü yerlerden birisi ellerdir. Bu yüzden kişilerin güneşten ve diğer faktörlerden ellerini koruyabilmek adına üretilen eldivenlere vitiligo eldiveni denilmektedir. Bu eldivenin pamuklu bir yapısı vardır ve bu yüzden cildinize zarar vermeden, ellerinizi korur. Piyasa da çok fazla firmanın ürettiği bu eldivenleri alırken Sağlık Bakanlığı onaylı olmasına ve yerli üretim olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Eldivenler çift olarak satılır ve tek kullanımlık değildir. Ürünü kirlendikçe yıkayarak ve iyi bir şekilde kurutarak, birden çok kez kullanabilirsiniz.